gasztró
#openthenow

“Pezsgőt iszom, amikor győzök, hogy megünnepeljem, és pezsgőt iszom, amikor veszítek, hogy megvigasztaljam magam.” – Napoleon Bonaparte

Az egyik feltevés szerint a pezsgőt egy Dom Pérignon nevű bencés szerzetes fedezte fel, mégpedig egy véletlennek köszönhetően. A legenda szerint az új, és még nem teljesen megerjedt borokat lepalackozta, és parafa dugóval ledugaszolta, így a borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be. Karácsony közeledtével ezzel a borral akarta meglepni a rendtársait, és amikor kibontott egyet, meglepve tapasztalta, hogy szénsavas, gyöngyöző italt rejt az üveg. Amikor belekóstolt, teljesen le volt nyűgözve tőle, és állítólag ekkor hangzott el, az azóta klasszikussá vált mondása: “A csillagokat iszom.” Pérignon apát emlékét a mára már kultikus italnak számító Dom Pérignon pezsgő őrzi, ami nem más, mint a nagy múltú Moët & Chandon pezsgőház préstige cuvée-je. Franciaország legnagyobb pezsgőházát a Moët & Changon-t 1743-ban alapította Claude Moët. A Champagne vidékéről származó pezsgőborai szinte azonnal népszerűek lettek a császári udvarban, majd a XVIII. század végére a Moët márkanevet már szerte Európában ismerték és kedvelték. Ők voltak az elsők, akik tengerentúli exporttal is foglalkoztak, így
hamar elismert nemesi ital lett az Egyesült Államokban is. Ma már éves szinten 25 millió palackot értékesítenek szerte a világban és a fiatalok körében is hihetetlenül közkedveltté vált. Azt hiszem a legjobb bizonyíték erre az a videoklip, melyet a Moët készített Open The Now címmel! Fiatalos, lendületes, életvidám kisfilm, amiben Roger Federer is felbukkan pár ping-pong ütés erejéig.
Nézzétek csak: Tovább a videóra

Kedvencem a Moët Chandon Ice Imperial az első és egyetlen champagne, melyet jégre töltve ajánlanak. Illatában trópusi gyümölcsök (guava, mangó), valamint nektarin és málna. Íze, mint a friss gyümölcssaláta birsalma sajttal és édes karamellel, kiegészítve gyömbérrel és grape fruittal.

Kínálási javaslat:

Öblös borospohárba tegyünk 2-3 jégkockát, töltsük fel a pezsgővel és bolondítsuk a következők valamelyikével:

mentalevél
málna,
lime, vagy grapefruit héj,
egy szelet friss uborka,
néhány kardamonn mag kissé megtörve,
egy leheletvékony szelet gyömbér.

Köszönöm Tar Gerinek a Vintage Garden mixerének ezt a csodás jeges, gyümölcsös pezsgő tartót, melyhez barátnőm Muszula Timi Szépségek és Finomságok című könyvéből merítettem ihletet.

Köszönöm Lisziák Gábor segítségét a fotók elkészítésében.

És köszönöm ezt a három fantasztikus pezsgőt a Zwack-nak

Forrás:

Life.hu

Culinaricum

HVG

Italdepo.hu

Kapcsolódó bejegyzések