gasztro
karácsonyi finomság

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy már kicsi korom óta imádok a konyhában sündörögni! Nem volt ez mindig így, bár ha az étkezés került szóba, akkor nagyon-nagyon könnyedén lázba lehetett hozni, amióta tudom az eszem… bár ezt sokan nem hiszik el rólam!

A családomban mindenki ügyes a konyhában! Fiúk, lányok egyaránt, így hát az én büszkeségem sem hagyta, hogy velem ez másképp legyen. Figyeltem, tapasztaltam, ízleltem, néha jegyzeteltem…

Aztán azt hiszem akkor jöttem rá igazán a főzés varázslatos érzésére, amikor 18 évesen elköltöztem otthonról és elkészítettem életem első francia hagymalevesét a barátaimnak, akik mind a 10 ujjukat megnyalták utána. Úgy hiszem ez az az érzés, ami mindig motivál a konyhában a mai napig! Enni adni és látni valakit jól lakni az én főztömtől… leírhatatlan érzés!

Aztán miután posztoltam az általam készített recepteket, láttam, hogy mennyi lányt motiválok ezzel és olyan is a konyhapult mögé állt miattam, aki esetleg előtte még sosem fogott fakanalat! Ez nagyon nagy dolog és épp ezért nagy vágyam, hogy egyszer majd egy kis recept könyvvel lepjelek meg titeket, melyben hihetetlenül egyszerű, könnyedén elkészíthető finomságok szerepelnek majd. Mert főzni, sütni jó!!! Enni pedig még jobb!

Ezért ebben a bejegyzésemben felkértem egy igazi csodabogarat, Lisziák Gábort a Vintage Garden séfjét, hogy mutassunk nektek egy könnyedén elkészíthető karácsonyi finomságot, amit az ünnepek alatt megsüthettek szeretteiteknek!

Gábor az egyik legjobb fej ember, akit megismertem! Mindig vidám és mindig tudja, hogy mivel lepje meg a Vintage Garden vendégeit. Nagyon szeretem a kreálmányait…

Így Muszula Timi barátnőm fantasztikus Szépségek és finomságok című könyvéből választottuk nektek ezt a diós, hagymás csodát. A könyv megvásárolható a Vintage Garden – ben, a The Sweet – By Vintage Garden – ben, és a Laura Virágban.

Ruha: H&M

Fülbevaló: Claire’s

Fotó: Borzi Vivien

Smink: Farkas Judit

Diós hagymás kenyér recept:

Hozzávalók:

2 lila hagyma
2 marék dió
90 dkg finomliszt liszttől függ de inkább 1 kg
2,5 dkg élesztő friss (nem por)
7 dl langyos víz
2 teáskanál finom örlésű só
4 teáskanál cukor
3 evőkanál olívaolaj

Készítése:
Futtasd fel az élesztőt, amit úgy teszel hogy a langyos vízbe morzsolod az élesztőt és bele teszed a cukrot majd megvárod még felfut, majd adagold hozzá a többi alapanyagot először a lisztet, sót és az olajat, majd dagaszd össze, kézzel vagy géppel, végén add hozzá a lila hagymát és a pucolt diót, jól dagaszd össze, majd keleszd kb. 45
percig. Majd ha jól megkelt formázz belőle cipókat, majd irdald be éles késsel, kend meg a tetejét sós vízzel, és pihentesd, (azért kell pihentetni mert így lesz a kenyérnek kérge a sütéskor) majd 180 fokon süsd 30-40 percig a kenyér nagyságától függően, ne nyisd ki a sütő ajtaját mert a benne lévő pára is szükséges ahhoz,hogy szépen meg
tudjon nőni.

Kapcsolódó bejegyzések